Çift Kovan ve Vidalar ile Çalışma Esnasında Karşılaşılan Problemler
S Vida ve Kovan değişimi yapıldıktan sonra vidadan ses gelmesi sebebi nedir?
C. Vidaların montajı esnasında, şim ayarı denilen, vidaların çalışma anında birbirlerine olan mesafelerinin ayarlanması gerekmektedir. Burada dikkat edilecek ilk husus, vidaların tam olarak sisteme monte edilmiş olması ve şim ayarının düzgün bir biçimde yapılmış olmasıdır. Şim ayarı yapılırken şim pulu olarak adlandırılan ufak pullar yardımı ile vidaların birbirleri ile olan çalışması mesafesi ayarlanabilmektedir. Eğer eski kovan ve yeni vida montajı yapılıyor ise, burada vidanın açılarının kovan ile uygun olup olmadığı bilinmelidir. Konik sistemlerde bu kontrolün zor olmasından dolayı, tavsiye edilen durum kovan ve vidaların set olarak değiştirilmesidir.
S Vida ve kovanın bakımı nasıl yapılır?
C. Düzenli olarak bu sistemlerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Belirli aralıklar ile planlama yapılıp (örneğin yılda bir kez), sistemin aşınmaları, kırık hatvelerinin bulunp bulunmadığı kontrol edilmelidir. Vida üzerinde bariz aşınmalar gözlemleniyor ise, bu üretiminizde kısa zamanda sizlere olumsuz yönde etkilerin olacağını (ürünü sarartma, yanık atma, gaz atma bölgesinden dışarı malzeme çıkması vb.) belirtmektedir. Aşınmayı ölçebildiğiniz takdirde kovan ve vida sisteminizin yedeklenmesi için sizlere daha uzun bir zaman fırsatı sağlanmış olacaktır.
S Vida ve kovanın kırılmasının nedeni nedir?
C. 1. Ekstrüzyon prosesinde vida ve kovan yüzeyi zamanla aşınacaktır. Bu, vida ile kovan arasındaki boşluğu artıracak ve malzemenin geri akışı, malzemenin kovanda kalma süresini uzatacaktır. PE gibi malzemeler aşındırıcı gazın ayrışmasına neden olarak vida kovanının daha fazla aşınmasına neden olur.
2. Özellikle katkı maddesinin kullanılması (Kalsit CaC03) ve yüksek oranlarda reçetede bulunması, aşınma hızını çok daha erkene çekecektir.
3. Kovan içerisine kaçan istenmeyen sert malzemeler de sistemin tıkanmasına sebep olur ve anlık olarak vidanın kırılmasına sebep olur.