Compound Ekstruder


Compound denilince çoğu kişinin aklına ilk olarak renk katkısı gelmektedir. Gerçekte olan ise, ana malzemenin içerisine farklı bir bileşenin katılarak birbirleri ile karışım haline getirilmesi olayıdır. Compound işleminde, genellikle çift vidalı ekstruderde çeşitli malzemeler karıştırılmak ve tek tek bir bileşen haline getirilmek istenir. Daha sonra ise bu malzeme granül haline getirilir. Granül haldeki malzeme enjeksiyonla kalıplama veya ekstrüzyon yöntemlerinden birinde kullanılmaktadır. Çift vida sistemlerin dışında, tek vidalı ekstrüderler, yoğurma makineleri ve mikserler gibi diğer ekipman türleri de malzemeleri compound etmek için kullanılabilir.

Compound işlemine örnek verilecek olur ise; %30 pe malzeme içerisine yedirilmek istenen %70 CaCO3 malzemesi nasıl bu uygulamaya örnek ise; yine aynı orandaki pe malzemenin yüksek oranda renk pigmenti ile karıştırılmasıda aynı sisteme örnektir. Buradan anlaşılacağı gibi ana polimer malzemenin içerisine katılmak istenen katkı maddesi, takviye edici malzeme, farklı polimer malzemelerin birbiri ile iyi karıştırılıp tek bir bileşen gibi davranmasının istenmesi bizlere compound kelimesini iyice açıklamaktadır.

Genellikle aynı yöne dönen çift vidalı sistemler ile yapılan bu işlemde, ana malzeme beslenmesinin haricinde aynı zaman da eklenmek istenen malzemelerin sistem içerisine katıldıkları, yan besleme sistemi de bulunmaktadır. Bu bölgede katkı maddeleri vb. ürünler eriyik polimerin içerisine doğrudan istenilen oranda ilave edilirler. Bunların dışında gaz atım vs. işlemler için de yine gaz atma penceresi bulanabilmektedir. Çift vidalı sistemlerin en büyük farklılıklarından bir tanesi de özellikle vida tasarımlarıdır. Çalışılacak olan malzeme, karıştırılmak istenen katkı maddelerinin çeşitlerine ve yüzdelerine göre, istenen kapasiteye göre, segmentli vida tasarımları yapılmakta ve uygulanmaktadır.

Malzemeler birbiri ile karıştırıldıktan sonra daha önce bahsetmiş olduğumuz granüle etme sistemlerinden birisi ile granül formuna getirilmektedir.

Bu tarz sistemler, üniversitelerin labarotuvarlarında, sanayide Ar-Ge projelerinde kullanılabilecekleri gibi, büyük ölçek üretimlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Compound sistemi her geçen gün gelişmekte ve önemini arttırmaktadır. Farklı malzemelerin birbirleri ile karıştıktan sonra özelliklerini geliştirmesi ve yeni katkı maddelerinin bulunması da bu gelişime önderlik etmektedir.