Geri Dönüşüm Makinaları ve Sistemleri


Plastiklerin geri dönüştürülmesinin çevreye katkısı ve ekonomi yönünden ne denli önemli olduğunu önceki yazılarda belirtilmiştir. Aşağıda özellikle plastiklerin geri dönüştürülmesi için kullanılan sistemlerden kabaca bahsedilecektir.

İlk olarak geri dönüştürülecek malzemenin ne olduğu, kirlilik oranı ve ayıklama gerekip gerekmediği izlenecek olan yolu belirlemekte önemli faktörlerdendir.

Enjeksiyon makinesi ile üretim yapan bir firmayı göz önünde bulunduracak olursak, kendi üretiminden ortaya çıkan fire malzemeleri bir kırıcı yardımı ile küçük parçalara bölünmesinin ardından belirli oranda enjeksiyon makinesine orijinal malzeme ile birlikte beslenebilmektedir. Bu bizlerin plastik işleme sektöründe gördüğü en basit geri kazanım yöntemidir.

Plastik atıkların (özellikle doğaya atılmış ve geri kazanımı düşünülen) genel olarak geri dönüştürülmesi ekstruderler ile gerçekleştirilmektedir. Öncesinde malzemelerin kırılması ya da yıkanması gerekebilmektedir. Bu bağlamda da komple yıkama hatları, kurutma hatları ya da kırıcı, aglomere edici makinaların ayrıca kullanılması gerekmektedir. Ekstruder makinalarıda kendi içlerinde tek vida tek istasyon geri dönüşüm sistemi, tek vida çift istasyon geri dönüşüm sistemleri, çift vidalı geri dönüşüm sistemleri kullanılmaktadır. Geri dönüşüm sistemlerinde ayrıca yıkama esnasında ya da nem alma kaynaklı gazların uzaklaştırılmasını sağlamak adına gaz atmalı sistemler kullanılmaktadır. Bu tarz sistemler için kovan ve vida sistemleri de ayrıca özel olarak tasarlanmaktadır. Son ürün olarak granül formda malzemeler elde edilmekte olup bir sonraki üretim prosesi için (film, enjeksiyonla kalıplama, boru, kablo) ekstruder ya da enjeksiyon makinesine tekrardan beslenmesine uygun hale getirilmiş olmaktadır.