İplik Kesim Granül Sistemi


Geri dönüşüm sistemlerinde birden çok granül etme sistemi bulunmaktadır. Ekstruder ve diğer ekipmanlar çoğunlukla aynı iken özellikle erimiş olan plastik malzemenin ne şekilde formlanacağı ya da kesileceğine göre farklı kafa sistemleri geliştirilmiş ve kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de iplik kesim granül sistemidir.

Önceki yazılarımızda kafadan kesim granül sisteminin detaylarını vermiştik burada da özellikle ortak noktaları ve sistemin değiştiği kısımları aktarmaya çalışacağız.

Tek vidalı bir geri dönüşüm sisteminde yükleyici, huni, dozajlama, ekstruder granül sistemine göre farklılık göstermemektedir. Asıl önemli olan konu eritilmiş olan plastiğin ne şekilde soğutulup, kurutulup kesileceğidir. Özellikle kompound, mühendislik plastiklerinin üreticileri ve zor akan malzemelerin geri dönüşümünde bu sistem sıklıkla kullanılmaktadır.

İplik kesim granül sistemi, adından da anlaşılabileceği gibi öncelikle bir kafa yardımı ile eritilmiş plastik malzemenin iplik şeklinde kafadan çıkartılması ile başlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çalıştığınız malzemenin özellikle akış özelliklerinin kontrol edilmesidir. Kimi zor akan malzemelerde kafadan kesme sistemi kullanılamadığı için bu yöntemin popülerliği artmaktadır. Kafadan belirli sayıda çıkan iplik şeklindeki eriyik malzeme doğrudan soğutma havuzuna girmektedir. Burada eriyik malzemenin yavaşça soğuması sağlanır. Malzemenin çeşidine göre soğutma havuzunun boyu de değiştirilip en uygun soğumanın sağlanması amaçlanmaktadır. Daha sonra prosese göre 1 veya 2 adet kurutucu içerisinden geçirilen bu soğutulmuş ipliklerin üzerlerindeki su ve nem alınmış olur. En son olarak ise kesici ünitesine girip istenilen boyutlarda kesilen granüller uygun siloya beslenebilmektedir.

Kafadan kesim sistemine göre, özellikle granül sisteminin aşınma durumu ortadan kaldırılmaktadır. Sistem için daha standart ekipmanlar (rulmanlar vs.) kullanılabilmektedir. Üretimin daha hızlı yapılabilmesine de ayrıca olanak sağlamaktadır.