Kafadan Kesme Granül Sistemi


Geri dönüşüm sistemlerinde birden çok granül etme sistemi bulunmaktadır. Ekstruder ve diğer ekipmanlar çoğunlukla aynı iken özellikle erimiş olan plastik malzemenin ne şekilde formlanacağı ya da kesileceğine göre farklı kafa sistemleri geliştirilmiş ve kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı kafadan kesme granül sistemidir.

Kafadan Kesme Granül Sistemleri, çok çeşitli termoplastik malzemeleri granülize etmek için modern, ekonomik ve sorunsuz bir yöntem sunar. Başlıca polimerler arasında LDPE, HDPE, Polistiren, ABS ve PP bulunmaktadır. Diğer mühendislik plastikleri ve katkı maddeli compoundlarda dahil olmak üzere birçok başka malzeme de granül edilebilmektedir.

• Kalıp yüzeyinden yapılan kesim sayesinde, malzemenin akışındaki kesintinin önüne geçilmiş olur

• Kesilen malzemeler ((granüller) birbirine yapışmadan hızlıca soğutulması sağlanır

• Düşük işletme maliyetleri

• Daha düşük bakım maliyetleri

• Daha az yer ihtiyacı gibi önemli avantajları barındırmaktadır.

Çalışma prensibi: Eritilmiş olan plastik malzeme ekstruder yardımı ile kafaya pompalanır. Bu aynı zamanda dişli pompa vb. sistemler tarafından da gerçekleştirilebilmektedir. Eriyik malzeme kafadan kesme ünitesine girdiği anda üzerinde onlarca delik olan sistemde parçalara ayrılıp farklı akış yollarından akmaya başlar. Deliklerden dışarı akmaya başlayan malzeme dönen bir bıçak yardımı ile kesilerek soğutma suyunun içerisine dökülmesini sağlar. Burada su ile soğutma işlemi gerçekleşir ve sonraki aşamaların takibi sonucu granül formdaki malzeme elde edilmiş olur.