Çift Vidaların Kovana Monte Edilmesi ve Şim Ayarı Yapılması


Hazırlık: Konik vidalarınız ve kovanlarınız değiştirildiğinde makinanın korunması içinde katkı sağlanmış olacaktır.

Yeni sistemi takmadan önce lütfen ekstruderinizi temizleyin ve ekstruder ana şasinizin yere göre paralel olduğunu (terazide olduğunu) kontrol ediniz. Montaj öncesi tüm rezistansları ayırın.

Kural 1: Kovanı makine şasisi ile terazide olacak şekilde monte edin. Arkada bulunan redüktör flanşının tam olarak takıldığından ve sıkıldığından emin olunuz.

Kural 2: Vida ve kovan arasında yaklaşık olarak 0,25 mm olacak şekilde boşluk bırakın. Kovanın çıkış bölgesinden vidaları tam olarak ittirdikten sonra, vidaları redüktör tarafından ön tarafa doğru yaklaşık 5 mm geriye itiniz.

Aşama 1: Vidaları monte ettiğinizde vidalarınkovan içerisinde simetrik olduğunu kontrol ediniz.

Vidaları çıkış bölgesine doğru yavaşça ittiriniz. Vidayı ittirdikten sonra vida ucu kovan ile eşit pozisyonda olacaktır. Vida boylarına göre bazen 1-2 mm önde ya da geride de kalabilmektedir. Vidaları redüktör tarafına doğru komple itiniz.

Aşama 2: Vidaları redüktöre doğru dayadıktan sonra, çıkış tarafından bulundukları mesafeleri ölçmeliyiz. Örneğin buradaki mesafeye 22 mm diyelim. Eğer aşama 1 deki gibi vida ve kovan pozisyonları eşit durumda ise; kalınlığı 17 mm olan bir şim pulu yapalım. Eğer vida kovan pozisyonundan 1 mm daha uzun ise şim pulu kalınlığını 18 mm olarak yapmalısınız. Eğer vida kovan pozisyonundan 1 mm geride ise şim pulunu 16 mm olarak hazırlayabilirsiniz.

Aşama 3: Şim pulunu vidanın arkasına monte ediniz. Kovan redüktör flanşını monte ediniz. Vidaların birbiri ile oynama mesafesinin yaklaşık 5 mm olduğunu teyit ediniz (4-6 mm de olabilir).

Aşama 4: Burada en önemli noktalardan biri, monte esnasında vidaları redüktöre doğru tam olarak ittirdiğinizden emin olmanızdır. Eğer boşluk kalırsa, makine çalıştığında vidalar öne doğru hareket edebilir.

Aşama 5: Her ne kadar düzgün ölçüde bir şim ayarı yapmış olsanız da, ilk olarak sistemi yavaşça çalıştırmalı ve besleme penceresinden vidaların birbirleri ile olan mesafelerinin eşit olduğundan emin olmalısınız.